17 mars 2011

Vit moussétårta

KEXBOTTEN
75 g smör
ca 15 st digestivekex
2 msk sirap


TÅRTAN:
2 dl vispgrädde
7 gelatinblad
3 äggvitor
3 ägg-gulor
200g philadelphiaost
1 dl kesella vanilj
2 dl socker (1 dl till äggvitan)
2 tsk vaniljsocker
vanilj från stång el arom
pressa i någon smak - jag valde passionsfrukt, pressade så mkt de gick med en sil.


Gör så här:

1. Smält smör. Hacka och finfördela kexen. Tillsätt smöret och sirap. Tryck ut kexdegen i en form med löstagbar kant.
Låt stå kallt.

2. Vispa grädden fluffig.

3. Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten 5 min. Krama ur och låt dom smälta i 2 msk kokande vatten.

4. Rör samman hälften av sockret, vaniljsocker, kesella, philadelphiaost och äggulor. Häll i det smälta gelatinet. Blanda i smaksättningen.

6. Vispa äggvita med hälften av sockret. Hårt.

7. Vänd ner äggvitorna och grädden i smeten.

8. Häll smeten i formen och jämna till ytan. Täck med aluminiumfolie och låt formen stå kallt minst några timmar, helst över natten.

9. Garnera med frukt, bär och/eller choklad.

Inga kommentarer: